torstai 26. helmikuuta 2015

Flättii leipää ja tiramisutorttuu yllärivieraille

Mullahan oli suuret suunnitelmat lähteä uusilla murtsikoilla heti aikaseen aamusta suksimaan lähi laduille. Aikaiseen siksi, että siellä ei olisi vielä hirveästi muita hiihtäjiä koska minun latureissuista on siis jo jokunen tovi ja taidot taitaa olla pahasti ruosteessa. Toisin kuitenkin kävi. Ei kyllä haitannut yhtään. Sain nimittäin tietää, että illalla tulisi harvisvieraita kylään. Siistii, tai siis siistimistä ja leivontaa oli tiedossa mulle päivän askareiksi. Silmiini osui hiljattain uudet leivontaohjeet, flatbread ja tiramisukääretorttu, joten nyt saisin hyvän syyn kokeilla reseptit ja siinäpä olisi Helille ja Eerolle sopivat tarjottavat iltateen ohella. Ja tulihan sitä hiihtoa telkkarista ja Suomen naiset otti hienosti MM-pronssia!!




               

Flatbread kikherneistä

1 tlk (380/230g) kikherneitä
3 dl vettä
1 ps (11g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
6-7 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl  extra neitsytoliiviöljyä

pinnalle
n. 1/2 dl seesaminsiemeniä

Soseuta valutetut kikherneet. Kaada joukkoon kuumaa vettä. Seoksen pitäisi olla n 42 asteista ennen hiivan lisäämistä, koska kikherneet jäähdyttävät seosta. Lisää pieneen jauhomäärään suola ja kuivahiiva. Alusta loput jauhot joukkoon vähitellen. Lisää oliiviöljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Jaa taikina 4 osaan ja kauli taikinapalat ohuiksi ovaalinmuotoisiksi rieskoiksi. Leikkaa rieskoihin veitsellä pieniä pohjaan saakka ulottuvia viiltoja. Nosta leivät kahden leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä 10 minuuttia. Voitele rieskat vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa uunin ylätasolla noin 10 minuuttia. Tarjoile lämpiminä ja voilla tai margariinilla sipaistuna. NAM!










Tiramisukääretorttu

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

kostutus
1 1/2 dl espressoa tai vahvaa kahvia
1 rkl konjakkia, mantelilikööriä, marsalaviiniä (tai vettä ja manteliaromia)

täyte
2 kananmunaa
2 rs (à 250 g) mascarponejuustoa
3/4 dl sokeria
2 rkl espressoa tai vahvaa kahvia
2 rkl konjakkia, mantelilikööriä, marsalaviiniä (tai vettä ja manteliaromia)
50 g tummaa leivontasuklaata rouhittuna

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, kaakao- ja leivinjauhe ja lisää vaahtoon kevyesti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 6-8 minuuttia. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä torttulevy sen päälle. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä. Keitä espresso sekä kostutusta että täytettä varten ja anna sen jäähtyä. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Tee samoin keltuaisille ja lopuille sokerille. Lisää mascarpone keltuaisvaahtoon ja jatka vatkaamista noin minuutti. Mausta kahvilla ja alkoholilla. Seos on löysähköä, mutta sakenee kun nostelet valkuaisvaahdon seokseen. Kostuta kääretorttulevy kahviseoksella ja levitä reilu puolet täytteestä pohjan päälle. Ripottele päälle suklaarouhe. Jätä suklaasta hieman myös koristeeksi. Kääri tiiviille rullalle. Pursota loppu täyte kääretortun päälle ja koristele suklaarouheella. Anna tekeytyä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.

Näillä eväillä mentiin tänään ja näyttihän nuo vieraillekin maistuvan. Olipas tosi kiva ilta!! Yllärivieraat on vaan välillä ihan parasta!!

-Kati





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti