perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pitkäperjantain pitkä päivä keittiössä...

Nyt tulee kunnon kuvapläjäys. Päiväni keittiössä, siitä muutamia otoksia ohessa. Tuli tehtyä mangojuustokakkua, Valamon pashaa, pähkinälohta ja lämmin parsasalaatti.


Mangojuustokakku

pohja
200 g Digestive keksejä
75 g voita

täyte
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä
200 g tuorejuustoa
1 1/2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 1/2 rkl sitruunamehua
3 dl kuohukermaa

päällinen
2 dl mangososetta
2 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä

Murenna keksit hienoksi muruksi ja lisää joukkoon voisula. Sekoita tasaiseksi massaksi. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä keksiseos tiiviisti vuuan pohjalle.
Laita liivatelehdet (4 kpl) kylmään veteen likoamaan muutamaksi minuutiksi. Sekoita sokerit, sitruunamehu ja tuorejuusto. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Ota liivatteet likoamasta ja lisää kiehuvaan veteen. Sekoita liivatteet tuorejuuston joukkoon ohuena vanana koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kerma varovasti sekoittaen, jotta saat tasaisen seoksen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään ainakin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.
Kun kakku on hyytynyt tee päällinen. Laita liivatteet kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Sulata liivatteet kiehuvaan veteen. Sekoita liivatteet mangososeen joukkoon. Kaada mangoseos kakun päälle ja laita kakku kylmään hyytymään vielä ainakin puoleksi tunniksi. Minä en malttanut odottaa huomiseen vaan halusin jälkkärin jo tällekin päivälle. Noin 7 tuntia oli jääkaapissa ja riitti vallan mainiosti.

No niin sitten on vuorossa Valamon pashaa perinteisellä reseptillä. En ole koskaan ennen tehnyt itse pashaa, vaan aina joko ostanut kaupasta valmista tai saanut lahjaksi. Sormet ristissä, että en nyt mokais pahasti. Mulla ei ole pashamuottia joten kehittelin suodatinpaperia hyödyntäen muutaman muotin. Pashan määrä on ohjeessa aika suuri ja on hyvä jälkiviisastella, että jos nyt tekisin tämän uudestaan niin käyttäisin muottina ehdottomasti harsoa ja siivilää. Silloin ei tosin tulisi oikeaa muotoa, mutta kaiken massan saisi yhteen pakettiin kun nyt jääkaapissa valuu kolme viritelmää. :)

Tein pienen poikkeuksen reseptiin ja lisäsin sitruunan kuorta myös joukkoon raikkautta antamaan.
Ehkä oudoin muottiviritelmäni, huomenna nähdään tuleeko näistä mitään.

Valamon pasha

2 1/2 dl sokeria
2 keltuaista
200 g voita
400 g maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita
1 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
2 dl kuohukermaa

Vatkaa puolet sokerista ja keltuaiset vaahdoksi. Vatkaa loput sokereista ja voi vaahdoksi. Sekoita vaahdot ja maitorahka. Lisää joukkoon vaniljasokeri, mantelirouhe, rusinat, mehut ja kevyesti vaahdotettu kerma. Kaada massa kostutetulla harsolla vuorattuun muottiin. Minä käytin siis tuplasuodatinpussia ja eri versioita muoteista. Paina paino päälle ja valuta pashaa jääkaapissa vuorokausi. Minä laitoin painon ja pashan väliin kelmun, katsotaan huomenna oliko virhe vai ei..
Kumoa pasha tarjoiluvadille, poista harso ja tarjoa pasha pääsiäisaterian jälkiruokana.


Kun jälkkärit oli tehty siirryttiin illallisen valmisteluun. Menussa pähkinälohta ja lämmin parsasalaatti ja lasi valkoviiniä. Lohen resepti on hyvinkin yksinkertainen. Erilaisia pähkinöitä murusiksi, joukkoon myös muutama murunen kuivahtanutta leipää. Nämä sekoitetaan voisulan sekaan johon lisäsin myös reilusti sitruunan mehua. Mausteena suolaa, pippuria ja persiljaa ja eikun seos lohen päälle ja uuniin.

Lämmin parsasalaatti syntyy myös kädenkäänteessä. Mulla oli salaattipedillä erilaisia salaatteja, punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja sekä kurkkua. Parsat kuoritaan nupun alapuolelta ja alaosasta leikataan 2-3 cm kovaa vartta pois. Kiehauta parsoja 4-8 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Hammastikku on oiva apu jolla voi kokeilla parsan kypsyyttä. Valuta parsat ja lisää kuumien parsojen päälle voista, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista tehty voisula joka antaa kivasti makua. Lisää parsat salaattipedille. Laitoin päälle parmesan juustolastuja ja balsamikastiketta.

Pitkäperjantain ateria oli todella hyvää. Ruuan jälkeen Mielensäpahoittaja leffa jälkkärin eli mangojuustokakun kera. Jos tuntui tämän kirjoittaminen ja monelle varmaan lukeminen pitkältä, tuntui se myös tänään keittiössä. Pitkäperjantai, sanansa mukainen päivä. :)

-Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti